Ten pensjonat został zbudowany ponad 160 lat temu przez rolników, którzy potrzebowali miejsca do spędzania czasu, aby ich kozy mogły się paść. Wydaje się to osiągnięciem porównywalnym z piramidami.
Mam na myśli, jak wciągnąć tyle drewna na górę, a następnie zbudować z niego półkę górską 170 lat temu? Myślę, że to niesamowite, co możesz zrobić, gdy motywuje cię znalezienie większej ilości trawy dla swoich kóz.
Dziś przyjeżdża się kolejką linową, przejeżdżając przez region Appenzell, o którym Szwajcarzy żartują tak tradycyjnie, że jadąc tam można spodziewać się „cofnięcia zegarka o dziesięć lat”.
Po kolejce linowej można wybrać się na krótką wycieczkę do pensjonatu.
Wędrówka prowadzi przez stare neandertalskie wioski skalne lub „jaskinie” oraz przez 400-letni kościół jaskiniowy Wildkirchli, w którym mnisi pustelnicy uciekli przed pokusami średniowiecznego życia na wsi, aby prowadzić świętszą (i bardziej przewiewną) egzystencję.
Zakwaterowanie jest wygodne i tradycyjne, a restauracja cieszy się dużym uznaniem wśród regularnie przyjeżdżających tu wspinaczy i pasjonatów.
Spróbuj wypić kawę na pokładzie, który wisi 100 stóp poniżej.
Kolejka linowa zabierze Cię do górnej stacji Ebenalp, gdzie możesz rozpocząć malowniczą wędrówkę krętymi ścieżkami i zestawem jaskiń, aby dotrzeć do magicznego schroniska górskiego Berggasthaus Aescher.
Słynna kolejka linowa kursuje od 1955 roku. Z Ebenalp roztacza się wspaniały widok na panoramę Alp Appenzeller.
Strome formacje skalne w tym obszarze sprawiają, że ten obszar wędrówek jest fascynującym regionem do wędrówek.
Punktem kulminacyjnym wycieczek pieszych jest bez wątpienia Berggasthaus Ęscher-Wildkirchli.
Po drodze przejdziesz przez liczące milion lat jaskinie, w których w 1904 roku miały miejsce prehistoryczne odkrycia.
Jaskinie Wildkirchli zaskoczyły archeologów, gdy dowiedzieli się, że w regionie alpejskim mieszkali neandertalczycy.
Podobnie jak gigantyczne niedźwiedzie jaskiniowe – niektóre z ich okazów ważyły do 1000 kg (2200 funtów).
Przy wejściu do trzech połączonych ze sobą jaskiń Wildkirchli w górach Alpstein znajduje się mały kościółek.
Do Berggasthaus Ęscher można dojechać z górnej stacji Ebenalp w zaledwie 15 minut przez jaskinię Waldkirchli.
Fot. Herbert Haltmeier
Znane już na całym świecie i popularne schronisko górskie stało się jeszcze bardziej ruchliwe, gdy National Geographic umieściło je na pierwszej stronie książki „Destinations of a Lifetime: 225 of the World’s Most Amazing Places”.
Ebenalp w regionie Alpstein jest najbardziej wysuniętym na północ szczytem Alp Appenzellerskich i co roku przyciąga ponad 200 000 turystów.
Aescher to jedyna restauracja w Alpstein bez bezpośredniego połączenia drogowego, więc transport jest skomplikowany.
Tygodniowo dostarczanych jest 800 kg towarów, w niektórych przypadkach przy pomocy helikoptera.
Śniadania, lunche i kolacje serwowane są w restauracji, która oferuje listę wysokiej jakości win oraz wybór lokalnych alkoholi do spróbowania.
W pensjonacie znajdują się pokoje dwuosobowe, czteroosobowe oraz Domek Pustelnik.
Woda jest rzadkim zasobem w pensjonacie. Zbierają wodę ze swojego zbiornika w jaskini Wildkirchli przed deszczem, ale podczas suszy może być bałagan.
Gdy zbiornik jest pełny, może pomieścić 84 000 litrów wody i pozwala na zużycie 3000 litrów wody dziennie. Więc luksusowa kąpiel tutaj!
Pensjonat położony jest na wysokości 1454 metrów nad poziomem morza i nie ma ogrzewania. Tak więc na chłodne noce zapewnione są przytulne i ciężkie koce.
Zajazd da ci jedwabne śpiwory na noc, jeśli zatrzymasz się w pokoju typowo alpejskim z piętrowymi łóżkami.
Z hotelowej restauracji Aescher roztacza się fantastyczny panoramiczny widok na łagodne zbocza regionu Appenzeller.
W weekendy taras restauracji może być pełen ludzi, więc rezerwacja stolika dla zapierających dech w piersiach widoków to absolutna konieczność!
Jeśli masz szczęście, możesz obudzić się i podziwiać niebiański widok ponad grubą warstwą chmur.
Jednak zachody słońca też nie są zbyt nędzne. Niebo często maluje się w różnych odcieniach pomarańczy.
Jedzenie w schronisku górskim mocno koncentruje się na lokalnych produktach i zachowaniu dziedzictwa kulturowego Alp Szwajcarskich. Jedzenie jest proste, sycące i pyszne – zwłaszcza po długiej wspinaczce!